Melk van kruidenrijk grasland gezonder voor de mens

Melk van koeien die worden geweid op kruidenrijk grasland  bevat meer – voor de mens gezonde – vetzuren dan melk van koeien die weiden op grasklaver. Ook zijn de omega-6- en omega-3-vetzuren in de melk van kruidenrijk grasland beter in balans.  

Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Kiel en de Universiteit van Newcastle. Ze onderzochten wat het effect van beweiding op soortenrijk grasland is op de melkkwaliteit.

Vijftien procent meer gezonde vetzuren

Uit de analyses van melkmonsters van Jerseykoeien kwam naar voren dat koeien die grazen op grasklaver 70 procent meer gezonde omega-3-vetzuren in de melk hebben zitten dan koeien die kuilvoer krijgen. Worden de koeien op kruidenrijk grasland geweid, dan neemt de hoeveelheid omega-3-vetzuren nog eens met 15 procent toe. Bovendien bevat de melk van koeien die grazen op kruidenrijke percelen ook meer van andere soorten vetzuren die gunstig zijn voor de gezondheid, zoals ALA, CLA en PUFA’s.

Betere balans zorgt voor betere benutting

Melk van koeien die grazen op soortenrijk grasland bevat niet alleen een hoger gehalte aan omega-3-vetzuren, ook de verhouding tussen omega-6- en omega-3-vetzuren is in deze melk beter in balans. Deze balans is belangrijk, omdat bij een overschot aan omega-6-vetzuren, de omega-3-vetzuren niet door het menselijk lichaam opgenomen kunnen worden. Melk van koeien die kuilvoer krijgen, bevat relatief veel meer omega-6-vetzuren dan weidemelk. De verhouding tussen omega-6 en omega-3 is in deze melk  2,5 : 1. Bij koeien die grazen op grasklaver ligt het aandeel omega-6-vetzuren met een verhouding van 1,2 : 1 een stuk lager. Na grazen op kruidenrijk grasland daalt het aandeel omega-6-vetzuren nog iets verder tot een verhouding van 1,1 : 1.

Rol van kruiden in de pens

De hogere gehaltes aan gunstige vetzuren zijn deels te danken aan het vetzuurprofiel van kruiden zelf. Planten zoals rode klaver en chicorei bevatten meer onverzadigde vetzuren dan gras alleen. Daarnaast bevatten ze stoffen die de microbiële activiteit in de pens beïnvloeden. Hierdoor worden er meer gezonde vetzuren gevormd en opgenomen, die vervolgens in de melk terechtkomen.

Gezonde vetzuren

Omega-3-vetzuren zijn volgens het Voedingscentrum positief voor de gezondheid van de mens. Ze beschermen onder andere tegen hart- en vaatziekten, verlagen de bloeddruk en dragen bij aan een normale groei en ontwikkeling van kinderen.

Lees het artikel op Veeteelt.nl (foto: Veeteelt.nl)

Het wetenschappelijke artikel van de onderzoekers uit Kiel is te lezen via deze link

Deel dit

Meer nieuws

image00022
29.04.2025

50% korting van Urgenda op cursus Pure Graze

Deelnemers van 1001ha krijgen nu 50% korting op een cursus van Pure Graze. De cursus bestaat uit twee fysieke bijeenkomsten en één online bijeenkomst en...
20210511_093846
29.04.2025

Urgenda doneert weer 50.000 euro aan boeren die willen verduurzamen

Urgenda doneert nogmaals 50.000 euro en verdubbelt het aantal hectares waarvoor boeren korting kunnen krijgen op de zaadmengsels voor kruidenrijk grasland. Daarmee kunnen zij o.a....
Afbeelding1
12.04.2025

CLM pilot kruidenrijk in Proeftuin Drentsche Aa

Zeven melkveehouders experimenteerden in een proeftuin in de Drentsch Aa met kruidenrijk grasland. Zij kregen daarbij advies over bodemverdichting, bemesting en het zinvol toepassen van...