Het succesvol beheren van deze graslanden vergt vaak een goede samenwerking tussen TBO’s (‘boswachters’) en agrariërs (‘boeren’). Een praktijkleernetwerk, opgezet door Bodem en Natuur, brengt boeren, boswachters en andere belanghebbenden in 5 regio’s samen om deze samenwerking op basis van praktijkervaring te verbeteren. Boeren kunnen zich gratis aanmelden voor het netwerk.
Inheems kruidenrijk grasland kan een waardevol onderdeel zijn van de ecologische doelstellingen van TBO’s. Melkveehouders spelen regelmatig een belangrijke rol in het beheer, wat goed ingepast in de bedrijfsvoering ook voor de boer veel kan opleveren, zowel in gewasproductie als emissiereductie, maar ook voor diergezondheid en productkwaliteit.
Leren van elkaar
Succesvol beheer vraagt om een goede samenwerking tussen boswachter en boer, maar dat is niet vanzelfsprekend. Soms zitten verstorende tradities in de weg of praat je langs elkaar heen. Het doel van dit traject is op basis van gedeelde ervaring en resultaten in het veld deze samenwerking duurzaam te ontwikkelen. Daarnaast is het doel om voor melkveehouders de vertaalslag te maken naar impact op de bedrijfsvoering en de mogelijkheden om toe te werken naar een ecologisch en economisch gezonde bedrijfsvoering.
Wil je meer horen over dit project? Kom dan 10 oktober naar Kamerik.
Lees meer over het project op de website van Bodem en Natuur. Je belangstelling voor dit project kenbaar maken / Je aanmelden kan via deze link: https://forms.gle/yu3u36XuXsYJYEVL8