Specifieke verse graskruiden in het rantsoen van koeien kunnen de methaanuitstoot met 30 procent verlagen. Daarnaast heeft het een gunstig effect op de vetzuursamenstelling van de melk. Dat blijkt uit onderzoek in het project BioDiverseMelk.
Het project startte in september 2021 en loopt tot augustus 2025. Belangrijk onderdeel zijn de methaanemissieproeven die worden uitgevoerd op de Dairy Campus van Wageningen University & Research (WUR) in het Friese Leeuwarden. Hier is het effect van verse kruiden zoals cichorei, smalle weegbree en rode klaver in het rantsoen van melkkoeien onderzocht.
Verse cichorei voeren leidde tot een significante vermindering van 30 procent in methaanuitstoot ten opzichte van vers gras. Een verklaring daarvoor zou de snelle verteerbaarheid en de aanwezigheid van bioactieve componenten zoals tannines in de cichorei kunnen zijn. Proeven met smalle weegbree lieten ook een reductie zien, maar het effect was minder sterk dan bij cichorei. De resultaten van rode klaver en de effecten op de stikstofemissie worden nog geanalyseerd.
Effecten op melksamenstelling
De kruiden hadden niet alleen effect op de methaanreductie, de onderzoekers zagen ook een verandering in de melksamenstelling. Zo was een significant hoger aandeel aan meervoudige onverzadigde vetzuren te zien in de melk van koeien die verse cichorei of verse smalle weegbree gevoerd kregen. Deze vetzuren worden vaak beschouwd als gezond.
Tijdens de proeven met cichorei en smalle weegbree kregen koeien 100 procent verse kruiden of vers gras, aangevuld met 4 kilo krachtvoer. Maar in de praktijk zullen koeien nooit een rantsoen krijgen dat voor 100 procent bestaat uit vers kruid. De volgende stap in het onderzoek is verkennen welke emissies worden behaald bij praktisch inpasbare hoeveelheden kruiden in het grasland. Het effect van kruidencombinaties wordt ook onderzocht.
‘Het project BioDiverseMelk biedt een hoopvol perspectief voor een duurzamere en klimaatvriendelijkere toekomst in de zuivelsector’, zegt Marije Strikwold van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) die het onderzoek leidt. De onderzoeksresultaten worden nu uitgewerkt tot een wetenschappelijk artikel. Het project is een samenwerking tussen HVHL, WUR, Royal FrieslandCampina en Limagrain.
Lees het originele artikel van Ilona Lesscher in de Nieuwe Oogst
Foto: Twan Wiermans