SUCCESVOL DOORZAAIEN:
LUCHT, LICHT EN RUIMTE ZIJN DE TOVERWOORDEN

Herinzaai met kruidenrijk grasland is niet altijd mogelijk of gewenst. Op veen en oud grasland bijvoorbeeld. Vanuit het oogpunt van kosten en verliezen van nutriënten, bodemkwaliteit en
biodiversiteit, is doorzaaien vaak beter. Doorzaaien wordt vaak gezien als een moeilijke praktijk, maar er is steeds meer onderzoek en ervaring opgedaan.

De belangrijkste conclusies over het succesvol doorzaaien van kruidenrijk grasland zijn:

1) Creëer lucht, licht en ruimte in het gras!

  • Maak ruimte voor de kruiden: maai het gras zo kort mogelijk.
  • Maak stroken vrij in het gras. Dat kan op verschillende manieren: gebruik bij voorkeur een strokenfrees De beste resultaten lijken te worden behaald met een strokenfrees (bron: onderzoek Louis Bolk Instituut).
  • Toch een wiedeg gebruiken? Kijk hier het verhaal van Maurits Tepper (oud grasland op zand): eerst het gras kort maaien, daarna eggen, harken, zaad uitstrooien, nogmaals eggen en met een landrol narollen.
  • Steeds meer loonwerkers hebben speciale doorzaaimachines. Kijk in je omgeving naar de mogelijkheden.
LET OP: Woon je in Regio Foodvalley, Ede of Putten? Dan kan je naast korting op het zaaigoed, mogelijk ook korting krijgen op de kosten voor een ervaren loonwerker! Kijk voor meer info op deze pagina.

2) Kies een passend mengsel

  • Via 1001ha krijg je korting op verschillende doorzaaimengsels van 6 verschillende leveranciers. De korting geldt voor 3 tot 6 hectare. Check de bestelpagina.
  • Volg goed de instructie van de leverancier en houd je aan de aanbevolen kg per
    hectare.
  • Woon je op veen? Kijk dan op de bestelpagina naar het speciale veenmengsel waar Wij.Land
    veel ervaring mee heeft opgedaan, en lees de handleiding voor doorzaaien op veen.


3) Doorzaaien werkt het beste in het najaar

4) Zorg dat je perceel in het najaar kort de winter in gaat

5) In het voorjaar geen bemesting om de kruiden zoveel mogelijk kans te bieden.

Kijk voor tips en informatie over jouw specifieke mengsel in de teelthandleidingen van jouw leverancier:

Video's