Melk van koeien die worden geweid op kruidenrijk grasland bevat meer – voor de mens gezonde – vetzuren dan melk van koeien die weiden op grasklaver. Ook zijn de omega-6- en omega-3-vetzuren in de melk van kruidenrijk grasland beter in balans.
Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Kiel en de Universiteit van Newcastle. Ze onderzochten wat het effect van beweiding op soortenrijk grasland is op de melkkwaliteit.
Vijftien procent meer gezonde vetzuren
Uit de analyses van melkmonsters van Jerseykoeien kwam naar voren dat koeien die grazen op grasklaver 70 procent meer gezonde omega-3-vetzuren in de melk hebben zitten dan koeien die kuilvoer krijgen. Worden de koeien op kruidenrijk grasland geweid, dan neemt de hoeveelheid omega-3-vetzuren nog eens met 15 procent toe. Bovendien bevat de melk van koeien die grazen op kruidenrijke percelen ook meer van andere soorten vetzuren die gunstig zijn voor de gezondheid, zoals ALA, CLA en PUFA’s.
Betere balans zorgt voor betere benutting
Melk van koeien die grazen op soortenrijk grasland bevat niet alleen een hoger gehalte aan omega-3-vetzuren, ook de verhouding tussen omega-6- en omega-3-vetzuren is in deze melk beter in balans. Deze balans is belangrijk, omdat bij een overschot aan omega-6-vetzuren, de omega-3-vetzuren niet door het menselijk lichaam opgenomen kunnen worden. Melk van koeien die kuilvoer krijgen, bevat relatief veel meer omega-6-vetzuren dan weidemelk. De verhouding tussen omega-6 en omega-3 is in deze melk 2,5 : 1. Bij koeien die grazen op grasklaver ligt het aandeel omega-6-vetzuren met een verhouding van 1,2 : 1 een stuk lager. Na grazen op kruidenrijk grasland daalt het aandeel omega-6-vetzuren nog iets verder tot een verhouding van 1,1 : 1.
Rol van kruiden in de pens
De hogere gehaltes aan gunstige vetzuren zijn deels te danken aan het vetzuurprofiel van kruiden zelf. Planten zoals rode klaver en chicorei bevatten meer onverzadigde vetzuren dan gras alleen. Daarnaast bevatten ze stoffen die de microbiële activiteit in de pens beïnvloeden. Hierdoor worden er meer gezonde vetzuren gevormd en opgenomen, die vervolgens in de melk terechtkomen.
Gezonde vetzuren
Omega-3-vetzuren zijn volgens het Voedingscentrum positief voor de gezondheid van de mens. Ze beschermen onder andere tegen hart- en vaatziekten, verlagen de bloeddruk en dragen bij aan een normale groei en ontwikkeling van kinderen.
Lees het artikel op Veeteelt.nl (foto: Veeteelt.nl)
Het wetenschappelijke artikel van de onderzoekers uit Kiel is te lezen via deze link